Warning: A non-numeric value encountered in /home/rettungs/public_html/eames-stol.nu/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5760

Charles och Ray – formgivarna

Paret Eames är kända för deras bidrag till artitektur, inredning och fotografi.

Charles och Ray Eames

Charles och Ray Eames (1)

År 1907 föddes Charles Eames i St. Louis, Missouri. Under sin skolgång utvecklade han sina intressen för teknik och arkitektur. Efter sin universitets utbildning på Washington University började han arbeta på ett arkitektkontor. Efter sitt första äktenskap 1929 startade han 1930 sitt eget arkitektkontor. Han började arbeta med Cranbrook Academy of Art i Michigan där han blev ansvarig för designavdelningen.

År 1912 födde Bernice Alexandra “Ray” Kaiser Eames i Sacramento, Kalifornien. Hon utbildade sig inom konst med Hans Hofmann i New York innan hon började arbeta med Charles på Cranbrook Academy i förberedelse  för The Museum of Modern Art’s Organic Furniture Competition där Charles Eames och Eero Saarinen vann de två första priserna.

År 1941, gifte sig Charles och Ray och flyttade tillsammans till Kalifornien, där det fortsatte arbeta med inredningsdesign. Ray hjälpte Charles under hans utveckling av hans design och som Charles Eames sa ’Allting som jag kan göra kan Ray göra bättre’. Tillsammans tillverkade de möbler som användes av USAs Marin under andra världskriget. Herman Miller Inc. tog över produktionen av möblerna snabbt efter andra världskriget.

År 1949, designade Charles och Ray deras hem i Pacific Palisades, Kalifornien, sponsrad av Arts & Architecture tidningen. Husets moderna och originella användning av material har gjort  att huset är nu en symbol för arkitektur och design. Syftet med huset var att bygga ett hus avsett för ett gift par med utflugna barn som var intresserade av design. Det flyttade in i huset på juldagen 1949 och bodde där resten av deras liv. Huset som de tillverkade gav de en plats att arbeta, ha roligt och leva nära naturen.

Utsidan av Charles och Ray Eames hem i Pacific Palisades, Kalifornien

Utsidan av Charles och Ray Eames hem i Pacific Palisades, Kalifornien (2)

Ritningar av Charles och Ray Eames hem i Pacific Palisades, Kalifornien

Ritningar av Charles och Ray Eames hem i Pacific Palisades, Kalifornien (3)

År 1978 dog Charles Eames av en hjärtattack när han var på en arbetsresa i sin hemstad Saint Louis. Året efter Charles Eames dog 1979 blev han tilldelad Drottningens Guld Medalj för Arkitektur i London. Tio år senare, år 1988 dog Ray Eames och både två är begravda brevid varandra i Calvary Cemetery i Saint Louis.

 

Charles och Ray Eames Filosofi

Eames tyckte att det var viktigt att använda små mängder av material och använda de på det bästa sättet för tillverkning av fin design och funktionalitet. Eames värderade anpassning väldigt högt och detta visas i alla deras verk.

 

Charles och Ray Eames Kontor

Under 1950-talet var den ikoniska byggnaden 901 Abbot Kinney Boulevard i Venice, Kalifornia huvud verkstaden för Eames projekt. Efter andra världskriget var det en glad och kärleksfull miljö vilket var nödvändigt i arbetslivet. Charles och Ray Eames anställde duktiga hemmafruar och arbetslösa för att arbeta i deras verkstad. Det sägs att deras fabrik i Venice Beach, Kalifornien var den tidens variant på Google företagsmiljö.

 

Charles och Ray Eames Arvet – Hur har det påverkat nutiden?

Nästan 40 år efter att Charles Eames dog så har det fortfarande en stor påverkan på inredning och arkitektur. Charles Eames dotter Lucia Eames från hans första äktenskap har skapat ‘The Eames Foundation’ som bevarar Eames huset och har förvandlat det till ett museum.

Lucia Eames i Charles och Ray Eames berömda hem i Los Angeles, Kalifornien

Lucia Eames i Charles och Ray Eames berömda hem i Los Angeles, Kalifornien (4)

År 2011 gjordes en film som heter ’Eames: The Architect & The Painter’, en dokumentär om deras liv med intervjuer med deras vänner och kollegor. Denna film är mycket informativ för den som vill ha lite extra information om Charles och Ray Eames liv.

 

Trailer till Filmen Eames: The Architect & The Painter

 

Charles och Ray Eames mest berömda verk

Charles och Ray Eames har tillverkat flera kreativa projekt inom möbler, byggnader och filmer. Deras verk är berömda fortfarande idag och deras möbler kan köpas internationellt som original eller kopia.

 

Möbler

 

Byggnader

 • Louis Post –Dispatch
 • Mary’s Church
 • Meyer House
 • Bridge House

 

Filmer

 • A Communications Primer
 • Toccata for Toy Trains
 • Tops
 • Power of 10
 • Fiberglass Chairs
 • SX-70
 • Eames Lounge Chair

Referenser

 1. http://theredlist.com/wiki-2-18-393-1388-view-industrial-design-profile-eames-charles-ray-2.html
 2. http://thedude.oucreate.com/uncategorized/eames-case-study-no-8-eames-house-charles-and-ray-eames/
 3. http://eamesfoundation.org/eames-house-history/
 4. http://www.eamesoffice.com/scholars-walk/lucia-eames/